Fotografie; een website laten maken

Als fotograaf is het je taak de wereld om je heen op de gevoelige plaat vast te leggen. Je probeert situaties te belichten zoals je nog niet eerder belicht zijn, om zo een bepaald gevoel bij mensen los te maken. Wat is er mooier de foto’s die je hebt gemaakt met de wereld te kunnen delen?

Een website laten maken om hier je foto’s op te plaatsen kan daarom als professionele fotograaf heel verstandig zijn. Niet alleen kunnen bezoekers zo kennis maken met je fotografie, maar ook is het voor jou een mooie plek om je beste werk te laten zien. Een website laten maken voor foto’s is echter heel iets anders dan een website laten maken om producten te verkopen. Je wilt dat de foto’s net zo mooi op het scherm terecht komen als dat ze uit de camera gerold zijn. Wanneer je een bedrijf inhuurt om een website voor je te maken is het daarom van groot belang veel tijd te besteden aan het ontwerp van de site. Bij dit ontwerp moet je met veel dingen rekening houden, enkele hiervan zijn:

  • de kleuren van de webpagina
  • de opmaak van de pagina
  • de specifieke foto’s die je wilt belichten
  • lengte van de pagina

De kleuren van de website zijn essentieel voor het uitkomen van de foto’s. Een website laten maken zonder kleur, of met felle of donkere kleuren is uit den boze. Zorg ervoor dat de kleuren die je kiest passen bij de foto’s die je wilt laten zien. Soms kan het mooi zijn de foto te laten doorlopen in de pagina. In dat geval houd je de achtergrondkleur en de kleur van de afbeelding hetzelfde. Soms kan een subtiele overgang beter zijn. De kleur van de afbeelding is dan net iets anders dan die van de achtergrond, waardoor extra opvalt. Het beeld zelf bepaalt de manier waarop er met kleur gespeeld kan worden. Ook het thema van de foto kan bepalend zijn voor de kleur die wordt gekozen. Een website laten maken doe je dus al met je eigen foto’s in het achterhoofd. De kleur, in combinatie met het thema, kunnen de opname uit de pagina laten springen. Denk ook aan de opmaak van de pagina zelf. Een website laten maken die totaal geen charme heeft zal niet goed werken bij een fotosite. Je wilt dat de koppen duidelijk zijn, dat de tekst en de foto dezelfde emotie bij zich dragen, kortom: je wilt dat de opmaak aansluit bij de afbeelding. Natuurlijk is het dan nog de vraag welke specifieke afbeelding je wilt laten zien. Een fotograaf maakt honderden foto’s, waarvan de meeste eigenlijk niet de moeite waard zijn. Het is bepalend voor je uitstraling welke afbeeldingen er bijvoorbeeld op de voorpagina komen te staan. Plaats ook niet teveel afbeeldingen per pagina. Laat de bezoekers genieten van je beste werk en maak de selectie hiervan zelf. Soms kan het ook slim zijn bezoekers zelf te laten kiezen uit een bepaalde groep foto’s die jij hebt uitgekozen. Hoe dan ook, een website laten maken voor jouw foto’s vergt veel inspanning, maar kan uiteindelijk van onschatbare waarde zijn. 

Een website laten maken; interactie

Erg belangrijk voor een fotosite is ook de interactie met de bezoeker. Deze interactie kan op verschillende manieren plaatsvinden:

  • gastenboek
  • reacties onder de foto’s
  • eigen afbeeldingen van bezoekers

In de eerste plaats zorg je natuurlijk altijd voor een gastenboek. Een interactieve website laten maken zonder gastenboek is als een waterijsje zonder stokje. Bezoekers moeten je kunnen vertellen wat ze van de site vinden, welke foto ze heeft aangesproken of welke afbeelding ze heeft laten nadenken. Een gastenboek kan op een aparte pagina van de site komen en je kunt ervoor zorgen dat je een reactie eerst moet goedkeuren voordat deze op de pagina verschijnt. Zo voorkom je vervelende situaties met bezoekers die erop uit zijn negatieve reacties achter te laten. Een gastenboek is toch nog een tikkeltje onpersoonlijk omdat het vrij algemeen is. Vaak laten bezoekers reacties achter zoals “Mooie site, moet zelf ook een website laten maken”, of “Ga zo door, een website laten maken was een goede keuze!”. De individuele kiekjes krijgen hierdoor soms niet de aandacht die ze verdienen. Reacties onder de foto’s is een mooie oplossing hiervoor. Mensen op de site kunnen snel reageren op een foto die ze mooi vinden en daar hun mening over geven. Vaak vergeet men ook wat men dacht op het moment dat de afbeelding voor het eerst werd bekeken. Wanneer je gebruikers de mogelijkheid geeft deze gedachten direct op te schrijven gaan deze niet verloren. Je kunt er tot slot ook voor kiezen bezoekers zelf foto’s te laten uploaden. Je krijgt dan een aantal pagina’s met opnames die zijn opgestuurd. Ook kun je bijvoorbeeld een connectie maken met Instagram. Wanneer je een website laat maken die kan worden gekoppeld aan Instagram maak je het voor de bezoekers een stuk interessanter verder te surfen op de site. Een interactieve website laten maken leidt tot plezier bij zowel jou als de bezoeker!

Snel en eenvoudig 

Een bedrijf dat je kan helpen met het bouwen van je site is Webton. Bij dit bedrijf kun je binnen twee weken een website laten maken. Neem snel een kijkje op hun website http://www.webton.nl/ voor de laatste aanbiedingen en een gratis offerte. Er zijn talloze mogelijkheden wat betreft opmaak en de hoeveelheid pagina’s, dus voor een slecht ontwerp hoef je niet bang te zijn! Laat je opnames van de pagina springen met een mooi ontworpen website van Webton!