Nieuwe website laten maken

Een nieuwe website laten maken is voor elk bedrijf weer spannend. Je wilt dat de dienst die jij levert, of het product dat je verkoopt, zo goed mogelijk uit de verf komt. Daarnaast moet de klant natuurlijk snel weten waar hij of zij aan toe is.

Ze moeten het bedrijf vlug kunnen benaderen en moeten eigenlijk meteen toegang hebben tot de contactgegevens. Je kunt zelf proberen een webpagina op te zetten. Dit vergt echter een zekere mate van technische kennis. Een goede site is het eerste visitekaartje van je bedrijf en je wilt er wel goed opstaan. Een site met teveel plaatjes, een lelijke opmaak of een onoverzichtelijke lay-out schrikt potentiële klanten alleen maar af. Dit is ook waarom het meestal niet slim is studenten je website te laten maken. Studenten zijn vaak heel gretig en goedkoop, maar leveren soms toch nog onvoldoende resultaat. Een bedrijf je website laten maken lijkt dan uiteindelijk de beste optie. Wanneer je hiervoor kiest wordt de site vakkundig opgezet en voldoet hij aan de laatste kwaliteitseisen. Een website laten maken die helemaal bij je past is zelfs voor de pro’s geen eenvoudige taak. Vaak worden verschillende stappen doorlopen voordat de webpagina wordt gepubliceerd:

  • intakegesprek
  • ontwerpfase
  • zoekmachine
  • bouw en design
  • publicatie 

Bij het intakegesprek worden alle wensen die je hebt voor de nieuwe website uitgestippeld. Een nieuwe website laten maken doe je niet zomaar en dus is het belangrijk dat zowel jij als de webdesigners duidelijk voor ogen hebben wat er precies moet gebeuren. De functionaliteit van de site moet goed helder zijn voordat aan de bouw wordt begonnen. Wanneer er bijvoorbeeld een webshop moet worden gebouwd dan moet dit ruim van tevoren duidelijk zijn. Ook de interactie met de sociale media moet worden besproken. Wil je een website laten maken die interactief is? Wil je bijvoorbeeld dat mensen met hun Facebook account artikelen op de site kunnen “liken” of hierop kunnen reageren? Wil je YouTube video’s toevoegen aan verschillende pagina’s? Dit zijn allemaal vragen waar een antwoord op moet komen. De functionaliteit van de website bepaalt uiteindelijk natuurlijk ook de kosten die verbonden zijn aan haar realisatie. Een website laten maken met veel mogelijkheden is uiteraard duurder dan een simpele webpagina met contactformulier. Het intakegesprek kan plaatsvinden op één dag, maar je kunt er ook meerdere dagen voor uittrekken. In de ontwerpfase wordt vervolgens een schets gemaakt van wat er precies moet gebeuren. Alle functionaliteit, opmaak en designelementen worden naast elkaar gelegd en aan je getoond. Dit is het moment waarop je aan kunt geven dat er bepaalde aspecten zijn waar je nog niet tevreden mee bent, of die beter moeten. De ontwerpfase duurt vaak twee of drie dagen, afhankelijk van het type bedrijf waar de site voor gemaakt moet worden. Een website laten maken voor een schildersbedrijf is eenvoudiger dan voor een ICT-bedrijf. 

Website laten maken; Zoekmachine en design

Een website laten maken eindigt niet met het ontwerp. Na het ontwerp is het tijd voor optimalisatie en de daadwerkelijke bouw. In de derde fase is het ontwerp als het goed is afgerond en wordt de site ingepast in Google. Alle eisen die door de zoekmachine gesteld worden aan een goede wegpagina worden langsgelopen. Een mooi voorbeeld is bijvoorbeeld de juiste zoekwoorden. Voordat de site in de lucht gaat wordt al bepaald welke zoekwoorden hiervoor gebruikt kunnen worden. Vaak zijn deze uniek voor jouw website. Verkoop je bijvoorbeeld mooie borden, dan zal het zoekwoord niet zijn “borden” maar zal dit in meer detail toegespitst worden op de borden die je daadwerkelijk verkoopt. Wanneer iemand op Google vervolgens opzoek gaat naar borden komen ze dan al snel bij jouw bedrijf terecht. Een website laten maken doe je dus altijd in overleg. Deze fase zorgt ervoor dat de wegpagina goed vindbaar is en hoog in de zoekresultaten verschijnt, iets wat natuurlijk essentieel is wanneer klanten moeten worden bereikt. Na deze fase is al het voorwerk gedaan en kan het daadwerkelijke bouwen beginnen. Dit duurt gemiddeld tussen de vier en zes dagen. Alle functionaliteit die in het ontwerp is behandeld wordt nu meegenomen tijdens de bouw. Vaak is het ook mogelijk de vorderingen van de website te bekijken. Je krijgt dan een speciale link waar je op kunt klikken zodat jij wel kunt zien hoe het ermee staat, maar de rest van de wereld nog even moet wachten. Hierdoor kun je eventueel ook nog ingrijpen als er echt iets gebeurd waar je het niet mee eens bent. Binnen mum van tijd is dan de laatste fase aangebroken, de publicatie. Zorg ervoor dat er meer dan genoeg tekst en materiaal klaarstaat wanneer de site daadwerkelijk wordt gelanceerd. Een website laten maken vergt dus ook eigen inbreng. Wanneer alle pagina’s er mooi uitzien en hoog in Google verschijnen is het tijd om achteruit te leunen en te genieten van groeiende bezoekersaantallen!

Doe het niet alleen

Zoals uitgelegd gaat er veel werk zitten in het ontwerp en de realisatie van een nieuwe site. Wanneer je niet beschikt over een zekere mate van technische kennis kan dit hele proces daarom nog wel eens fout aflopen. Een website laten maken is dan toch de beste optie. Gelukkig zijn er heel veel bedrijven die dit proces samen met je kunnen doorlopen. Een van deze bedrijven is Webton. Op hun site, http://www.webton.nl/, kom je alles te weten over de manier waarop zij omgaan met een nieuwe klus. Ook staat hier precies aangegeven welke functionaliteit zij aan je webpagina’s kunnen toevoegen. Dit niet alleen, ook krijg je gelijk inzicht in de kosten die de klus met zich mee gaat brengen. Neem dus snel een kijkje op de site en vul je wensen in; een website laten maken is zo gepiept!